WOZ: smoezen van gemeente bij waardebepaling woning?

WOZ waarde huis? Vraagtekens bij taxatiemethode

Wat is WOZ waarde huis? Vraagtekens bij taxatiemethode

Klopt de taxatie van uw woning voor de WOZ? Door kritisch hiernaar te kijken, kunt u achterhalen of uw gemeente misschien ook een creatieve, maar tenenkrommende methode van vergelijken heeft. En of u dus teveel belasting betaalt. Op de valreep toch bezwaar aantekenen tegen WOZ-waarde?

De WOZ-waarde van uw woning is belangrijk omdat er meerdere belastingen en heffingen op zijn gebaseerd. Zoals elk jaar verbaas ik mij over de geschatte waarde van mijn huis die mijns inziens niet marktconform is. Ook dit jaar. Hier bovenop kwam de indruk dat de waarde van mijn huis maar weinig is gezakt in vergelijk met de daling op de landelijke huizenmarkt. Dus maar eens kritisch gekeken hoe mijn gemeente de waarde heeft bepaald. Uw taxatieverslag kritisch bekijken, kan lonen.

Hoe is WOZ-waarde bepaald door gemeente?: Vergeleken met jonger huis in nieuwere wijk en met verkoop van woning in 2009!

De gemeente stelt de WOZ-waarde van een woning vast aan de hand van verkoopprijzen van soortgelijke huizen in de buurt (referentiewoningen) rond 1 januari 2011 (= de waardepeildatum). De waardebepaling van mijn huis riep bij mij vragen op en dus mijn gemeente maar eens gebeld om toelichting te vragen. Wat blijkt: er waren geen vergelijkbare huizen in mijn buurt verkocht en dus ook geen verkoopprijzen hiervan rond 1 januari 2011. Een teken aan de wand zou je zeggen: huizen staan al twee jaar te koop in mijn straat en zijn inmiddels 10% in prijs gedaald. De gemeente heeft toen maar vergeleken met een soortgelijk huis in een andere wijk. Hoe zo vergelijkbaar? Ja, inderdaad qua volume en grond, maar wel een huis dat 20 jaar jonger is in een dito wijk.
Bij de tweede referentiewoning om de WOZ-waarde te bepalen, is de gemeente uitgegaan van de verkoopprijs van een vergelijkbaar huis in 2009! Toen zag de huizenmarkt er volgens mij toch echt anders uit dan in 2011.

WOZ-smoezen gemeenten? Geen cent teveel belasting

Mijn gemeente heeft op een creatieve manier gerekend om de WOZ-waarde van mijn woning te bepalen, maar niet volgens haar eigen richtlijn. De waarde lijkt mij niet marktconform de waardepeildatum en klopt helemaal niet wanneer je de huidige ontwikkeling op de huizenmarkt ziet. De woningbouwvereniging is gestart met de verkoop van woningen zwaar onder de geschatte waarde (65%). Arme huizenbezitters die hun woning al langere tijd te koop hebben staan. Een lagere WOZ-waarde levert mij financieel niet veel op, want ik heb geen grote kast, maar ja, aan belasting wil je geen cent teveel betalen. Tenenkrommend vind ik hoe mijn gemeente en misschien ook de uwe tot de waardebepaling is gekomen.
Ook opvallende WOZ-‘smoezen’ bij de taxatie van uw huis door uw gemeente? Laat het mij weten.

Overzicht waarde-ontwikkeling woning per gemeente:
Voorbeeldbrieven bezwaar maken tegen WOZ onder andere op de site van Vereniging Eigen Huis

Over Marianna Bakker

Communicatiespecialist PR en publiciteit: advies / creatie / organisatie / communicatie / SEO-tekst en (web) redactie, content management / social media
Dit bericht is geplaatst in Diverse artikelen Marianna met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.