Kerstgedachte: delen maakt socialer?

Delen, een bijzondere ervaring. Voor het eerst in mijn leven heb ik geslapen in een kamer voor 10 personen. Worden mensen socialer en toleranter wanneer ze dicht op elkaar leven? En a-socialer wanneer de huizen groter zijn en er meer ruimte tussen zit? 

Dicht op elkaar > meer contact,  socialer en meer tolerantie

Eigenheid en creatief met weinig (bed) ruimteVolkswijken staan naast andere zaken bekend om hun gezelligheid en bereidheid van buren om elkaar te helpen. In luxere woonwijken overheerst vaak anonimiteit. Een week lang leven in een  kleine ruimte met gemiddeld 7 personen leidt tot een mooie  kerstgedachte. Vijf hoogslapers, 10 slaapplaatsen, staan in een kamer ter grootte van een kleine huiskamer van een gemiddelde doorzonwoning. Contact tussen kamergenoten is dan gauw gelegd. Lees meer over samen leven, delen en mijn kerstgedachte.
Een praatje met die onbekende Nederlanders, de Engelse, Nieuw-Zeelandse, de Japanse Canadees, de Amerikaan is dan snel gemaakt. Informatie wordt uitgewisseld, spiegeltje, stekker en zelfs laptop uitgeleend.  Geen grenzen,  geen barrières voor contact. Drinken en eten wordt gedeeld. Heb jij een ei voor mij? Ik word van het plakje kaas blij.
Met veel mensen op een kamer slapen lijkt mensen socialer te maken. Veel gezelliger is het in ieder geval dan alleen of met zijn twee. Wachten op je douchebeurt en gesnurk neem je op de (goed)koop toe.

Mooie kerstgedachte: samen zijn

zonnige cadeaus Malaga - foto MariannA BakkerSamen zijn is altijd een mooie kerstgedachte. Ik koppel deze kerstgedachte maar meteen aan mijn voornemen voor 2014: meer delen ook ruimte, dichter bij elkaar, hier wordt een mens volgens mij een stuk socialer van en nieuwe contacten en verbindingen ontstaan sneller. Juist de kleine ruimte lijkt toleranter te maken. Je beperkte ruimte (bestaande uit een bed) persoonlijke eigenheid geven, vraagt wel creativiteit.

Geluk past helaas niet in een doosje. Dan zou ik een ieder dit graag cadeau doen met een strik erom.
Fijne feestdagen, een socialer  2014 en een zonnig vooruitzicht gewenst en Share!

Over Marianna Bakker

Communicatiespecialist PR en publiciteit: advies / creatie / organisatie / communicatie / SEO-tekst en (web) redactie, content management / social media
Dit bericht is geplaatst in inbeweging met de tags , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.