UWV op Emigratiebeurs: baan zoeken in buitenland met behoud van uitkering

Met behoud van uitkering naar het buitenland - UWV - MariannA BakkerOm met behoud van een uitkering in het buitenland werk te zoeken, hiervoor blijkt het UWV een aantal mogelijkheden te hebben. Regelingen kunnen niet alleen van toepassing zijn voor mensen met een WW-uitkering. Voor mensen met een ziekengelduitkering of een langlopende arbeidsongeschiktheidsuitkering zijn er ook mogelijkheden. Wil je als ZZP-er over de grens in een andere lidstaat beginnen vanuit een UWV-uitkering, dan kan dat ook misschien met behoud van uitkering.
Drie maanden in het buitenland baan zoeken
Een UWV-uitkering is maximaal drie maanden mee te nemen naar het buitenland (andere lidstaat, onder voorwaarden. Het UWV noemt dit een uitkering ‘exporteren‘. Deze tak van export kende ik nog niet en veel mensen zijn niet op de hoogte van de regelingen die het UWV biedt om met behoud van uitkering grenzen te verleggen en mogelijkheden voor werk in het buitenland te verkennen.

Emigreren?: werk zoeken vaker motief

Emigratiebeurs 2014 - Houten“47.000 werklozen willen aan werk in het buitenland vanwege de aanhoudende werkeloosheid”, aldus directeur Tom Bey van de EmigratieBeurs. Belangrijke argumenten om te emigreren waren eerst vooral de behoefte aan rust en ruimte. Files en groeiende criminaliteit gaven meer redenen om te vertrekken uit Nederland. Nu is de zoektocht naar werk steeds vaker een motief om de biezen te pakken of je in ieder geval te oriënteren op de (on)mogelijkheden. Het UWV heeft stimuleringsregelingen en bracht deze onder de aandacht tijdens de EmigratieBeurs.

Interview over behoud UWV-uitkering bij vertrek naar buitenland

Luister mijn interview met Johan de Jong van UWV Internationaal (Strategic policy adviser international affairs). Uit de vele vragen aan het UWV tijdens de EmigratieBeurs blijkt dat het voor veel mensen nodig wordt om over de grens te kijken om aan de bak te komen. Grenzen verleggen dus.

Content-Creatie door A-Tekst & Communicatie

Over Marianna Bakker

Communicatiespecialist PR en publiciteit: advies / creatie / organisatie / communicatie / SEO-tekst en (web) redactie, content management / social media
Dit bericht is geplaatst in tekst en communicatie met de tags , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.