Einde van bezit of bezit einde van wereld?

Thomas Rau VPRO Tegenlicht Meetup Nijmegen - foto MariannA Bakker 15 1109

Thomas Rau (l) geïnterviewd tijdens VPRO Tegenlicht Meetup Nijmegen door Maarten Barckhof (mede-organisator naast Rob Marrevee)

“Eigendom is eigenlijk dom, omdat we dan snel heen zijn door de grondstoffen die de wereld ons biedt”, aldus Thomas Rau, architect en goeroe in duurzaamheid. Iedereen zijn eigen auto, boormachine of bladbazer en bijvoorbeeld om de twee jaar een nieuwe telefoon vanwege de nieuwe features? Bezit trekt onze aarde leeg. ‘Don’t own, enjoy!’ Zo gaat de economie van meer naar beter? Rau: ”Het is 5 voor 12 en we moeten met meer zorg omgaan met moeder aarde. Een Next Economy is een must, maar nog belangrijker is een fundamenteel andere relatie tussen mensen en aarde met meer respect hiervoor.”

Nijmegen heeft het: VPRO Tegenlicht Meet Up met Thomas Rau

header VPRO Tegenlicht meetup Nijmegen -Einde van bezitOp 9 november, een dag na de VPRO Tegenlicht Lab tv-uitzending ‘Einde van Bezit’ met Thomas Rau was hij present in Nijmegen bij de Tegenlicht Meet Up Nijmegen. Nijmegen heeft landelijke voorvechters voor de deeleconomie zoals Nils Roemen, die ook een van de gasten was naast o.a. Erick Wuestman expert op het gebied van circulaire economie..

Don’t own, enjoy! Economie van meer naar beter

Wel de lusten, niet de lasten van bijvoorbeeld een auto? The next economy zou o.a. meer een deeleconomie of huureconomie moeten zijn. Waarom bijvoorbeeld een lamp of koelkast kopen, wanneer je deze of licht kunt huren?
Producten worden zo ontworpen dat ze gepland snel verouderen. Een wasmachine houdt er na 10 jaar mee op i.p.v. vroeger 25 jaar. Het einde van de daarvoor benodigde grondstoffen komt met razende vaart in zicht en onze afvalbergen groeien. Een andere oorzaak: ons gedrag. Onze smartphone vinden we na twee jaar niet meer up-to-date. Rau: “Maar stel dat we geen lampen meer kopen, maar licht huren? Wat betekent het niet meer bezitten, maar alleen gebruiken voor het productieproces? Dan zal degene die ons het licht verkoopt ervoor zorgen dat de lamp niet een bewust verkorte levensduur heeft, maar dat deze langer meegaat. De vraag is hoe we kunnen stoppen met het produceren en kopen van nieuwe spullen en onze huidige economie-van-meer transformeren naar een economie-van-beter.”

Gedragsverandering en nieuwe verdienmodellen bedrijven?

Gedragsverandering is een must, maar meteen ook een crux. Veel mensen ontlenen hun identiteit aan wat ze hebben en minder aan wat ze zijn. Nieuwe verdienmodellen zoals licht verhuren i.p.v. verkopen, kunnen gedragsverandering helpen en bijdragen aan het kantelen  in denken en doen!

Bijwonen VPRO Tegenlicht Meet Up Nijmegen

VPRO Tegenlicht Meet Up Nijmegen organiseert bijeenkomsten naar aanleiding van een uitzending van het VPRO programma Tegenlicht. Naast interessante gasten om je te inspireren, kun je er ook discussiëren.
Ook een keer er bij zijn en meepraten over een VPRO Tegenlicht onderwerp? Kijk voor info en programma op Facebook-pagina Tegenlicht Meet Up Nijmegen.
Terugkijken TV-uitzending VPRO Tegenlicht Lab ‘Einde van Bezit’

Over Marianna Bakker

Communicatiespecialist PR en publiciteit: advies / creatie / organisatie / communicatie / SEO-tekst en (web) redactie, content management / social media
Dit bericht is geplaatst in duurzaam / MVO / CSR, Featured met de tags , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.